✅ Tonio - A.F.Th. van der Heijden (mei 2011) - Boek Downloaden op kobo

Tonio
Boektitel : Tonio
ISBN: Nee
Totaal Pagina's : 632 pagina's
Jaar : mei 2011
Categorie : Literatuur & Romans, Literaire romans, Literaire romans
Uitgever : A.F.Th. van der Heijden
Taal: Nederlands

Het boek is er maar had er niet mogen zijn. Tonio was jong en had nog lang niet mogen sterven: zijn dood is het onderwerp van dit indrukwekkende document. De scheidslijn tussen dood en leven kan een seconde zijn. Het is feitelijk een zeer smal randje waarop wij met z'n allen balanceren. Dat maakt dit boek razend duidelijk. Adri ter Heijden omschrijft wat elke ouder wel eens in fantasie beleeft als die wacht op een kind dat (te) laat thuiskomt van een avondje stappen. Maar in het boek is het de rauwe werkelijkheid. Eerst durfde ik niet te beginnen aan het boek..ik heb zelf kinderen die studeren en op kamers wonen. Toen ik eenmaal toch las kon ik het boek niet meer wegleggen. De woorden de omschrijvingen raken me tot in het merg. Het is een waarachtig document Tonio's naam zal nog vaak uitgesproken worden zijn verhaal zal veel mensen raken. Hij zal hiermee nooit vergeten kunnen worden. Zijn leven en zijn dood hebben tot dit intense document geleid ook al zal dat voor zijn ouders geen troost zijn.

Waanzinnig mooi boek kon het niet weg leggen,binnen een paar dagen uit. Prachtige zinnen die ik regelmatig weer terug las. Bv de zin "niks slijtage van pijn en verdriet wat slijt is niet wat achter ons ligt maar wat zich krimpend voor ons uitstrekt: de overgebleven tijd van leven.(blz 616) Hoe is iemand in staat om zo zijn verdriet op te schrijven en te delen je bent dan een hele GROTE schrijver. Bedankt A.F.Th van der Heijden. Ik wens jou en je vrouw het allerbeste.

Voor mij is Tonio met n woord te beschrijven: pantonionisme. A. F. Th. van der Heijden bedacht deze zelfverzonnen term en bedoelt ermee dat nu Tonio er niet meer is hij juist extra aanwezig is. Hij zal er nooit meer zijn en daardoor juist altijd in alles aanwezig blijven. Van der Heijden weet op een aansprekende knagende wijze duidelijk te maken wat het verlies van een kind met een ouder doet. En hoewel het boek gaat over de dood van Tonio weet Van der Heijden zijn zoon zo te schetsen dat de lezer zich een levendig beeld vormt van Tonio - en hem mist zonder hem daadwerkelijk gekend te hebben.

Op de Eerste Pinksterdag van 2010 komt Tonio van der Heijden het enig kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich bij een verkeersongeval om het leven. Het is vroeg in de ochtend als hij ter hoogte van het Vondelpark in het centrum van Amsterdam wordt geschept door een auto. Hij wordt in kritieke toestand naar het Academisch Medisch Centrum vervoerd waar hij diezelfde dag aan zijn verwondingen overlijdt. Tonio zal niet ouder worden dan 21 jaar. A.F.Th. van der Heijden doet het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven aantekeningen maken schrijven. Daarbij voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? Een zoektocht naar het wat en het hoe die leidt langs verschillende ooggetuigen vrienden politiemensen artsen en het mysterieuze meisje Jenny dat in de laatste weken van Tonios leven een cruciale rol blijkt te hebben vervuld. Tonio vormt de neerslag van die zoektocht. Een nauwgezette reconstructie van een jongensleven en een radeloze queeste naar zin en betekenis. Toon meer

Best Book: