✅ Ik blijf hier - Marco Balzano (juni 2019) - Boek Downloaden Gratis

Ik blijf hier
Boektitel : Ik blijf hier
ISBN: 9789029528504
Totaal Pagina's : 240 pagina's
Jaar : juni 2019
Categorie : Literatuur & Romans, ,
Uitgever : de Arbeiderspers
Taal: Nederlands

Dit verhaal is verteld vanuit het perspectief van Trina en aan iemand bijzonder gericht. Ze vertelt hoe haar ganse leven eruit zag en wat ze allemaal heeft meegemaakt. Doordat ze lerares is pent ze veel neer en haar gevoelens spatten van de paginas. Wonderlijk mooi ge- en beschreven! Je leeft totaal met haar mee en je voelt het immense verdriet dat ze heeft en hoe ze dit alles moet aanpakken om niet gek te worden. De auteur heeft met Trina een sterke vrouw neergezet die door de decennia s heen geploeterd heeft om alles uit het leven te halen ondanks de zware tegenslagen. Alles speelt zich af in het Duitstalig bergdorp Curon dat in Noord-Itali ligt. Een plaats omgeven door prachtige weilanden en waar het wemelt van de boerderijen. Een dorp dat bedreigt wordt door een gevaarlijk project. Het is een politiek machtsspel en de boeren van dit dorp kunnen zich hier niet tegen bewapenen ook niet met de hulp van het Vaticaan. De boeren mochten smeken zoveel ze wilden ze kregen totaal geen gehoor. Het uitgangspunt van dit verhaal is de stuwdam en je zult lezen wat het voor hen allemaal betekende en hoe ze ermee omgingen. Het boek is onderverdeeld in drie delen: De jaren voor de bouw van de stuwdam en het opkomende fascisme en nazisme. Deel twee vertelt hoe ze het ervan brengen tijdens de oorlog en in deel drie wordt er beschreven hoe ze verder moeten leven met en na de bouw van de stuwdam. De auteur steekt verschillende topics in het verhaal zoals verlies gebondenheid eenzaamheid en een verlangen naar iets wat nooit meer zal terugkeren. Hoe ze zich telkens moeten aanpassen aan de omstandigheden die constant wijzigen en waar Erich een heel trotse man het ontzettend moeilijk mee heeft. Een bestaan dat telkens weer op de proef wordt gesteld en waar ze zich toch bij neer moeten leggen willen of niet Ook beschrijft hij hoe het boerenleven eruit zag een hard leven met veel armoede. In geuren en kleuren beschrijft hij hoe een dorp onrecht is aangedaan en de onmacht die daar mee gepaard gaat. Dit heeft hij kunnen doen door de vele research die hij heeft gedaan en ook dankzij getuigen waarmee hij heeft kunnen praten. Op die manier heeft hij een zo waarheidsgetrouw boek geschreven wat betreft het non-fictie gedeelte in dit boek. Balzano heeft een heel verfijnde stijl van schrijven waardoor je aan de paginas gekluisterd bent. Lees dit literaire pareltje met historische verwijzingen waar een trots volk hun geliefde plaats met alles dat ze hadden hebben moeten afstaan voor een stuwdam. Dit eindigt niet met een happy end maar het was een waar genoegen om dit boek te lezen en krijgt dan ook 5 dik verdiende sterren!

Het is een prachtig heel compact boek. Als je ooit over de Reschenpas hebt gereden en het kerktorentje hebt gezien wil je dit boek zeker lezen.

Geschreven bij Ik blijf hier

Hoe een dorp in de bergen zich verzet tegen zijn eigen verdrinkingsdood Het in Trentino (Zuid-Tirol) gelegen Curon Graun im Vinschgau in het Duits is een plek op het breukvlak van de geschiedenis. Nadat Mussolini in 1923 aan de macht is gekomen wordt de bevolking het gebruik van hun moedertaal ontzegd. Het Duits wordt zelfs van de grafstenen gewist. Trina studerend voor onderwijzeres ziet zich aldus van haar toekomst beroofd. Ze trouwt met Erich die zich verzet tegen de gedwongen italianisering van de regio en de aanleg van een dam die het dorp uiteindelijk onder water zal zetten. Sommigen richten hun hoop op nazi-Duitsland. Dit slaat in het dorp en ook in het gezin van Trina en Erich een diepe kloof.

Best Seller: