πŸ‘ Kleine brandjes overal - Celeste Ng (juni 2018) - Boek Downloaden Gratis

Kleine brandjes overal
Boektitel : Kleine brandjes overal
ISBN: 9789056726119
Totaal Pagina's : 352 pagina's
Jaar : juni 2018
Categorie : Literatuur & Romans, Familieromans, Literaire romans
Uitgever : Celeste Ng
Taal: Nederlands

In Shaker Heights verloopt alles volgens een perfect uitgekiend plan. Ook het leven van de familie Richardson met moeder Elena vader Billy en hun kinderen Lexie Trip Moody en Izzy. Maar dat verandert met de komst van huurders Mia Warren en haar publiekdochter Pearl. Elke dag verbinden zij zich meer met de familie om vervolgens het perfecte leventje van Elena op zijn kop te zetten als een voogdijkwestie wordt opgerakeld. Maar wat is dan ook perfectie daar in Shaker Heights en in het leven? Kleine Brandjes Overal begint min of meer bij het einde als de brand al gesticht is. Stap voor stap werk je je terug naar het begin. Dat maakt helemaal niet uit want onderweg merk je vaak genoeg dat het einde van een verhaal niet hetgeen is dat Celeste Ng je mee wil geven. Het is de reis de relaties tussen mensen de band tussen moeder en kinderen de vraag of perfectie iets is om daar te streven een geweldige beschrijving van hoe kleine brandjes overal vrijwel letterlijk kunnen leiden tot iets groots: Haar hele leven had ze geleerd dat hartstocht even gevaarlijk was als vuur. Het liep zo snel uit de hand. Het klom over muren en sprong over greppels. (..) Het was maar het beste om de eerste vonk onder controle te houden (..) Een vuurzee moest te allen tijde worden vermeden vond ze. (p.169) Schrijfster Celeste Ng heeft een schitterende en herkenbare schrijfstijl waar je eigenlijk alleen maar van kunt houden. Net als in Wat ik je nooit gezegd heb staat het vol met flashforwards zinnen over de toekomst die spanning geven. Maar het allermooiste zijn de als-dan-voorspellingen (als hij haar voor zichzelf had gehouden had de toekomst er misschien heel anders uitgezien (p.41) als een van de broers of zusjes Richardson die woensdagmiddag had opgelet tijdens het reclameblok (p.136)). Ze geven het verhaal meer emotie mee en toveren in veel gevallen een glimlach op je gezicht. Want de toekomst liep nu eenmaal anders. Kleine Brandjes Overal heeft gewoon alles. Een mooi verhaal over relaties tussen mensen dat ook nog eens op een prachtige manier verteld wordt. De personages zijn levensecht sympathiek en om van te houden. Celeste Ng maakt van het lezen een interessante reis - dit boek wil je lezen!

Een roman waarbij de lezer zich zal afvragen hoe hij of zij zelf in deze situatie zal reageren en zal worden geconfronteerd met het feit dat elk huisje zijn eigen kruisje heeft. 'Kleine brandjes' kunnen snel een grote brand worden of tijdenlang sudderen. Het boek begint eigenlijk met het einde en in omgekeerde volgorde kom je langzaam te weten hoe het tot deze tragedie gekomen is. De personages zijn levensecht en door hun fouten bloot te leggen kun je ook sympathie voor ze opbrengen. De lezer heeft de kennis al die de personages nog niet hebben en zo zie je ze al struikelend door het leven gaan precies zo als het in ons eigen leven zou gaan. Maar het belangrijkste vraagstuk in het boek is de vraag; 'Wanneer ben je een echte moeder?' En het is hier dat de schrijfster Celeste Ng iets teveel van haar eigen mening doordrukt en duidelijk een voorkeur heeft voor een bepaald personage. Dat is jammer want je bent dan als lezer ook al bevooroordeeld. Het verhaal kent vele verhaallijnen die niet allemaal evengoed uitgewerkt worden maar het is wel mooi dat je situaties vanuit verschillende perspectieven kan bekijken. Het einde is al een een feit toch wordt daar goed naar toe geschreven. Het is een goed geschreven psychologische roman die de vinger legt op familiebanden moederschap vriendschap en vertrouwen.

Er gaat meer schuil achter de fraaie faades van Shaker Heights dan je denkt Het voorstukje wat ik las deed mij denken dat het een thriller was niets was minder waar. Het was eigenlijk min of meer het einde van het verhaal. De rest van het boek verteld het verhaal wat ervoor komt namelijk. Het boek speels zich af in Shaker Heights een rustige progressieve plaats in Cleveland waar achter de fraaie faades van de huizen meer speelt dan je in eerste instantie zou denken. We volgen voornamelijk Mia en haar dochter Pearl en de Richardsons en hun vier kinderen. De levens van deze mensen komen bij elkaar doordat Mia en Pearl de bovenetage van het ouderlijk huis van mevrouw Richardson huren. Pearl gaat naar dezelfde school als de kinderen van de Richardsons en wordt goed bevriend met onder andere Moody. Uit school gaat ze vaak met Moody mee naar het grote huis van de Richardsons. Izzy maakt kennis met Mia Pearls moeder en krijgt een speciale band met haar. Hun levens komen nog wat dichter bij elkaar doordat Mia als huishoudelijke hulp in het huis van de Richardsons gaat werken. Hiermee verdient ze hun huur bijeen en dat biedt haar de mogelijkheid om iets minder extra baantjes te nemen en meer tijd voor haar fotografie kunst te hebben. Lexie en Pearl worden ook bevriend dusdanig goed dat Lexie haar in vertrouwen neemt en haar vraagt te helpen met een probleem wat ze heeft. Ook Mia helpt Lexie. Dit vindt Izzy dan een beetje raar omdat zij het idee had speciaal te zijn voor Mia en nu haar zus bij Mia aan tafel ziet zitten. Verder speelt in het boek nog de adoptiezaak van de dochter van Bebe en de McCulloughs Mia en Pearl hebben over deze zaak een andere mening dan de Richardsons maar ook de kinderen van mijnheer Richardson denken niet allemaal hetzelfde. Mijnheer en mevrouw Richardson moeten wel hetzelfde denken aangezien mijnheer Richardson de advocaat van de McCulloughs is. Het boek vind ik prachtig mooi geschreven het boeide me vanaf de eerste minuut en ik had naar mijn zin veel te snel uit.

In Shaker Heights een rustige progressieve plaats in Cleveland is alles minutieus gepland. Van de lay-out van de straten tot de kleur van de huizen en de succesvolle levens van de bewoners Niemand belichaamt deze principes beter dan Elena Richardson. Totdat Mia Warren kunstenaar en alleenstaande moeder en haar puberdochter Pearl niet alleen een huis van de Richardsons huren maar ook een belangrijk onderdeel van de familie worden. Wanneer vrienden van de Richardsons in een lastige voogdijzaak belanden komen Mia en Elena lijnrecht tegenover elkaar te staan. Elena vertrouwt Mia en haar motieven niet en is vastberaden om de geheimen uit Mia's verleden op te rakelen. Maar haar obsessie komt haar duur te staan.

Best Book: